0
0

Na de koude en grijze wintermaanden genieten de meeste mensen nu volop van de lentezon. Op de fiets, op een terrasje of op het strand. Zon op je huid is niet alleen lekker, het heeft ook veel positieve effecten. Zo zorgt zonlicht voor een beter humeur en stimuleert het de aanmaak van vitamine D. Maar wist je dat zonlicht ook zorgt voor een verlaging van je bloeddruk en dat het de kans op hart- en vaatziekten vermindert? Hoe zit dat precies?

Verschillende wetenschappelijke studies laten zien dat er een relatie is tussen de geografische ligging van een land en de bloeddruk van de mensen die er wonen. Zo hebben mensen in landen die dichter bij de evenaar liggen over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die in landen wonen verder weg van de evenaar. Lange tijd werd gedacht dat dit komt omdat landen dichter bij de evenaar meer zonlicht hebben wat ervoor zorgt dat mensen meer vitamine D aanmaken. Dit zou een positief effect hebben op de bloeddruk en daarmee ook op de gezondheid van het hart. Maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat er waarschijnlijk ook een heel andere stof betrokken is bij de gunstige effecten van de zon op het hart en op de bloedvaten. Het gaat om de stof ‘nitric oxide’, kortweg: NO.

Voordat we dieper ingaan op de stof NO, eerst even iets meer over UV-straling.

UV-straling: hoe zat dat ook alweer?

Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling. Beide type straling hebben een ander effect op je huid. Wanneer je verbrandt in de zon, komt dat doordat je bloot bent gesteld aan te veel UVB-straling. Toch heeft UVB-straling ook positieve eigenschappen. Dit type straling zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, een belangrijk vitamine dat we nodig hebben om onze weerstand op peil te houden. Dan de UVA-straling. Dit type straling is eigenlijk het hele jaar door aanwezig en kan ook dwars door bewolking en glas je huid bereiken. Hoewel UVA-straling niet de boosdoener is van verbranding van je huid, kan een teveel aan UVA-straling wel zorgen voor oxidatieve stress en schade in het DNA van je huidcellen. Dit kan de kans op huidkanker en huidveroudering verhogen. Maar ook UVA-straling heeft positieve effecten op je huid, mits je met mate eraan blootgesteld wordt. UVA-straling stimuleert namelijk de aanmaak van NO.

De zon als ‘activator’ van nitric oxide

In eerdere blogs beschreven we al de unieke eigenschappen van nitric oxide, oftewel NO. Dit is een gasachtig molecuul dat van nature in ons lichaam aangemaakt wordt. Daar heeft het veel positieve effecten. Zo ondersteunt NO het immuunsysteem, vermindert het ontstekingen en reguleert het de bloeddruk.

Nog niet zo lang geleden ontdekten wetenschappers dat UVA-straling de aanmaak van NO in de huid stimuleert. Dat zit zo: diep in je huid zitten verschillende stoffen opgeslagen, waaronder de stof nitriet. Nitriet is eigenlijk een soort ‘voorloper’ van NO. Dat betekent dat uit nitriet NO gevormd kan worden. Wanneer UVA-straling de huid binnendringt, zet het nitriet om in NO. De zon is dus een natuurlijke ‘nitric oxide activator’.

Het plaatselijke effect van NO

Maar wat gebeurt er nu als NO in je huid wordt aangemaakt? Om te beginnen werkt NO plaatselijk in de huid als vaatverwijder. Precies dit mechanisme zorgt voor de verlaging van je bloeddruk en heeft een gunstig effect op hart- en vaatziektes. En dat niet alleen, NO werkt plaatselijk ook als antioxidant. Vandaar ook dat veel huidaandoeningen waar oxidatieve stress een rol speelt, zoals eczeem en psoriasis, verminderen door zonlicht of lichttherapie.

Wist je dat je zelf de voorraad nitriet in je huid kan beïnvloeden? Door voldoende nitraatrijke voeding, zoals spinazie en bieten, te eten kun je zelf zorgen voor een goede voorraad nitriet in de huid. Zo kun je zelf bijdragen aan de positieve effecten van de zon op je bloeddruk, gezondheid van het hart en de conditie van je huid.

Is zon nu goed of slecht?

Dat klinkt allemaal positief, een gezonder hart en een betere huid door zon, maar hoe zit dat dan met de waarschuwing dat we vooral de zon moeten mijden om huidkanker te voorkomen? Om van de positieve effecten van de zon te kunnen profiteren, is het vooral belangrijk dat je verstandig zont. Let er dus op dat je niet verbrandt, zorg voor beschermende kleding, voldoende zonnebrandcrème en vermijd zoveel mogelijk de zon tussen 11.00 en 16.00.

Qiino crème als after sun-verzorging

Ben je toch langere periodes in de zon geweest? Dan kan je achteraf nog je huid beschermen met antioxidanten. Want het beste wapen tegen oxidatieve stress door te veel zonlicht, is je huid aanvullen met een extra portie antioxidanten. Qiino crème heeft deze antioxidatieve werking omdat het je huid weer voorziet van NO. Zo kan je huid zichzelf herstellen en wapenen tegen schade aan de huidcellen. Gebruik Qiino crème daarom als ‘after sun’ crème na een dagje zon en bescherm je huid tegen de negatieve effecten van zonlicht.   

probeer qiino crème
Meer weten?

Wetenschappelijk onderzoek naar zonlicht en bloeddruk:
//academic.oup.com/aje/article/183/11/1071/273931
//www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.10274

Een interessante TED talk over zon, bloeddruk en de rol van NO:
//www.ted.com/talks/richard_weller_could_the_sun_be_good_for_your_heart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
245 beoordelingen