Een tijd geleden schreven we een blog over de rol van prebiotica voor de huid. Prebiotica verwijst naar voedingsstoffen voor goede huidbacteriën. Maar er zijn nog meer manieren om onze huidbacteriën te betrekken bij de verzorging van de huid. In deze blog gaan we in op ‘postbiotica’. Het Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, heeft namelijk naast een prebiotische ook een postbiotische werking. Maar wat houdt dat precies in?

Je hebt heel waarschijnlijk wel eens gehoord over prebiotica, en misschien ook wel over ‘probiotica’. Prebiotica zijn voedingsstoffen voor goede bacteriën en probiotica zijn levende bacteriën. Er bestaan ook ‘postbiotica’ (klik hier voor een helder overzicht van de drie verschillende termen). Post betekent ‘na’ en biotica betekent ‘levende organismen’. De term postbiotica verwijst naar stofjes die geproduceerd worden door bacteriën. Dit klinkt misschien als een buitengewoon proces, maar het is eigenlijk precies wat gebeurt bij fermenteren. Bij fermentatie worden voedingsstoffen afgebroken door bacteriën. Daarbij worden zuren gevormd. Op die manier wordt bijvoorbeeld zuurkool, zuurdesembrood en yoghurt geproduceerd.

Gezondheidsvoordelen van postbiotica

Sinds een paar jaar wordt onderzoek gedaan naar de rol van postbiotica. Er is zelfs pas sinds dit jaar consensus over de definitie van de term postbiotica. In mei 2021 kwam de International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics met de volgende beschrijving:

A postbiotic is defined as a “preparation of inanimate microorganisms and/or their components that confers a health benefit on the host”.

Oftewel, een postbioticum is een samenstelling van dode micro-organismen en/of de door hun geproduceerde stoffen die een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer. Deze beschrijving klinkt misschien niet zo aangenaam, maar dode bacteriën en de stoffen die ze geproduceerd hebben, leveren verschillende gezondheidsvoordelen op. Zo zorgen ze voor een zure en goede omgeving in bijvoorbeeld de darmen. Daarmee ondersteunen ze de levende bacteriën die daar zitten. Een zure omgeving is namelijk goed voor de groei van goede bacteriën. De Scientific Association of Probiotics and Prebiotics schrijft ook dat postbiotics niet alleen in de darmen een positieve werking kunnen hebben, maar ook op andere plekken, zoals in de huid.

Postbiotica kunnen dus in potentie zorgen voor een gezonde omgeving voor onze huidbacteriën. Binnen de cosmetische industrie gaat vooralsnog de aandacht vooral uit naar pre- en probiotica, maar er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van postbiotica op het microbioom van de huid. Op dit moment is het nog een onontgonnen terrein, maar wij voorspellen dat het niet lang zal duren voordat ook de postbiotica de huidverzorgingsindustrie verovert.

Qiino crème en postbiotische werking

In het geval van Qiino crème, heeft het Qinino™ ingrediënt naast een prebiotische functie, ook een postbiotische werking. Qinino™ zet namelijk huidbacteriën aan om de stof nitraat om te zetten naar de stof nitriet. Nitraat is een inactieve stof, dit betekent dat wij zelf niets met deze stof kunnen doen en het dus ook voor een groot deel uitplassen. Nitraat die je tot je neemt door bijvoorbeeld het eten van bladgroenten verdwijnt helaas dus grotendeels weer uit het lichaam. Bacteriën kunnen de inactieve stof nitraat echter wél omzetten. Zij zetten nitraat om in de actieve stof ‘nitriet’. Wanneer bacteriën nitriet hebben geproduceerd, kan deze stof door het lichaam omgezet worden naar ‘nitric oxide’. Nitric oxide is een bijzonder sterk antioxidant dat onder andere ontstekingen en oxidatieve stress in de huid kan tegengaan. Al met al zet Qinino™ een bijzonder proces in gang waarbij mens en bacterie nauw samenwerken om tot een gezonde samenstelling van het huidmicrobioom te komen.

probeer Qiino crème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
248 beoordelingen