Naast eczeem is psoriasis één van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland. Naar schatting hebben zo’n 400.000 mensen er last van. Bij psoriasis is de huid vaak rood, schilferig, jeukend en ‘schubachtig’. De huidaandoening geeft vaak fysiek ongemak en kan gepaard gaan met psychisch lijden, zoals sterke gevoelens van schaamte en een verminderde kwaliteit van leven. Wat is psoriasis precies, hoe ontstaat het en is er iets tegen te doen?
Psoriasis komt in verschillende vormen voor en de aandoening kan op bijna elk deel van het lichaam ontstaan. Zo is er ‘psoriasis vulgaris’, dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis waarbij rode en schilferige plekjes vooral op ellebogen, knieën en op de behaarde hoofdhuid voorkomen. Een andere vorm is ‘psoriasis inversa’, waarbij de psoriasis vooral in de plooien van de huid voorkomt, zoals in de lies, oksel en navel of bijvoorbeeld ‘psoriasis capitis’, een vorm van psoriasis op de haargrens. Psoriasis komt overigens zelden in het gezicht voor.
Verstoring van het huidmicrobioom
Bij psoriasis vertonen immuuncellen een abnormale activiteit. Normaal gesproken worden in de huid voortdurend oude cellen door nieuwe vervangen. Bij psoriasis worden eigenlijk te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Dit gaat zo snel dat de nieuwe huidcellen niet de kans krijgen om volledig uit te groeien en vervolgens gaan schilferen. Waarom de celdeling op hol slaat, is niet precies duidelijk. Het lijkt erop dat zowel genetische als omgevingsfactoren, zoals het gebruik van bepaalde medicatie, alcohol, sigaretten en stress, een rol spelen.
Wanneer de celdeling in de huid van slag raakt, verstoort dit het microbioom van de huid. Het microbioom verwijst naar alle levende organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, die op en in ons lichaam leven en dus ook op onze huid. Onderzoek laat inderdaad zien dat mensen met psoriasis een andere samenstelling van het huidmicrobioom hebben vergeleken met mensen zonder deze huidaandoening. En dat niet alleen, ook het microbioom in de darmen lijkt verstoord te zijn bij mensen met psoriasis. Dit kan leiden tot een minder goed werkend immuunsysteem.
Net als bij eczeem speelt ook bij psoriasis ‘oxidatieve stress’ een rol en is er sprake van ‘dysbiose’, oftewel een disbalans in onder andere goede en slechte bacteriën op de huid (en in de darmen). In deze situatie kunnen ontstekingen ontstaan die de huidaandoening in stand houden.
Is er iets tegen psoriasis te doen?
Helaas is psoriasis niet te genezen. Vaak wordt aangeraden om de huid vet te houden met een crème zodat de huid minder droog en rood uitziet. Is de psoriasis hardnekkig, dan wordt hormoonzalf met corticosteroïde voorgeschreven. Deze zalf is bedoeld om ontstekingen in de huid tegen te gaan. Het nadeel is dat bij langdurig gebruik van dit soort zalven de huid erg dun en gevoelig wordt. Een ander, meer laagdrempelig advies is om voldoende zonlicht op te zoeken. Zonlicht stimuleert de aanmaak van het krachtige antioxidant ‘nitric oxide’ (NO) in de huid. Eerder schreven we al een blog over de rol van NO en hoe dit ontstekingen bij verschillende huidklachten kan tegengaan.
Wij ontwikkelden Qiino crème en verwerkten daarin het gepatenteerde Qinino™ ingrediënt. We veronderstellen dat dit ingrediënt op twee verschillende manieren kan bijdragen aan het verlichten van psoriasis klachten. Enerzijds voedt het Qinino™ ingrediënt de goede huidbacteriën zodat die kunnen groeien en vermeerderen en slechte huidbacteriën te lijf kunnen gaan. Dit proces helpt het huidmicrobioom weer in balans te krijgen. Anderzijds stimuleert het Qinino™ ingrediënt de aanmaak van de stof ‘nitric oxide’ (NO). Bij de aanmaak van NO spelen goede huidbacteriën een belangrijke rol. Door lokaal en van buitenaf de vorming van NO te stimuleren, kan oxidatieve stress afnemen en kunnen ontstekingen minder worden.
Net als bestaande behandelingen kan Qiino crème psoriasis niet genezen. Wel verwachten we op basis van reviews van mensen met psoriasis klachten dat Qiino crème de huid tot rust kan brengen en dat de jeuk afneemt. Qiino crème kan veilig gebruikt worden in aanvulling op bestaande behandelingen, zoals hormoonzalf. Benieuwd wat Qiino crème voor jou kan doen?
Meer weten over psoriasis en het huidmicrobioom? Lees dan het artikel ‘Skin and Gut microbiome in psoriasis: Gaining insight into the pathophysiology of it and finding novel therapeutic strategies’ in Frontiers in Microbiology (2020).