Eczeem is een vervelende huidaandoening waar behoorlijk veel mensen last van hebben. Het is samen met psoriasis zelfs het meest voorkomende huidprobleem in Nederland. Naar schattig hebben in Nederland zo’n 400.000 mensen last van atopische eczeem en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Eczeem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid en gaat gepaard met kloofjes, roodheid en vochtblaasjes, maar vooral met heel veel jeuk. In deze blog gaan we in op de oorzaak van eczeem en welke behandelingen er tegen eczeem zijn.
Om te beginnen is er niet één type eczeem. Zo is er bijvoorbeeld een eczeem vorm die ontstaat door langdurige blootstelling aan een bepaalde stof (contacteczeem), eczeem dat vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd (seborrhoïsch eczeem) en een vorm van eczeem als gevolg van ontstekingen rondom de mond (clownseczeem). De meest voorkomende vorm van eczeem is atopische, ook wel constitutionele eczeem. Dit type eczeem komt met name voor in het gezicht, de hals en de elleboogplooi of knieholte.
Atopische eczeem en een verstoord huidmicrobioom
Bij atopische eczeem, en bij de meeste andere vormen van eczeem, is de huidbarrière verstoord. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat onder de huid zit niet goed vastgehouden wordt. Het gevolg is een droge, jeukerige huid. Het vervelende is dat jeuk leidt tot krabben en krabben zorgt voor nog meer wondjes, ontstekingen en oxidatieve stress. Deze vicieuze cirkel zorgt uiteindelijk voor een verstoord huidmicrobioom waarbij goede huidbacteriën steeds meer worden verdrongen door slechte bacteriën.
Wat kun je doen tegen eczeem?
Het is niet mogelijk om eczeem helemaal te genezen. De meeste anti-eczeem producten zijn dan ook vooral gericht op het verminderen van klachten. Er zijn tal van anti-eczeem zalven en crèmes op de markt, die allemaal een verschillende werking hebben. Zo is er de bekende hormoonzalf, ook wel corticosteroïde zalf, die ervoor zorgt dat de ontsteking in de huid wordt onderdrukt. Dit type crème wordt vaak kortdurend voorgeschreven als de klachten oplaaien. Bij langdurig gebruik van dit soort zalven wordt de huid dunner. Dit geeft een erg onprettig gevoel. Dan zijn er ook zalven die zich richten op het doden van slechte huidbacteriën en er zijn zogenaamde vette crèmes en zalven die bedoeld zijn om het vochtgehalte in de huid hoog te houden.
Andere manieren om eczeemklachten te verminderen
Er zijn nog meer manieren om eczeem klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door goede huidbacteriën te voeden zodat ze slechte huidbacteriën kunnen verdringen. Producten die hierop gericht zijn, worden ook wel ‘prebiotica’ genoemd. Een andere manier om eczeem klachten te verminderen is met behulp van antioxidanten. Dit zijn stoffen die schade aan huidcellen tegen kunnen gaan doordat ze ‘vrije radicalen’ vangen en op die manier oxidatieve stress verminderen. Ons lichaam maakt van nature antioxidanten aan. Een gezond voedingspatroon draagt hier zeker aan bij. Maar soms heeft het lichaam op specifieke plekken extra antioxidanten nodig, zoals in het geval van eczeem. Het is alleen niet zo eenvoudig om antioxidanten in een crème te verwerken. Antioxidanten reageren namelijk op zuurstof. Dat betekent dat als een tube of crème eenmaal geopend is, de antioxidanten in contact komen met zuurstof en ‘oxideren’. Antioxidanten verliezen dan hun werking. Antioxidanten zijn dus zeker interessant als middel om eczeem klachten te bestrijden, maar het is lastig om ze op de juiste plek te krijgen.
Wij ontwikkelden Qiino crème en verwerkten daarin het Qinino ingrediënt. Dit ingrediënt is enerzijds voeding voor goede bacteriën en anderzijds stimuleert het met hulp van huidbacteriën de vorming van het krachtige antioxidant ‘nitric oxide’. Daarmee draagt Qiino crème op verschillende manieren bij aan een gezonde huidbarrière. Probeer Qiino crème en ontdek wat het voor jou kan doen.
Wil je meer weten over de relatie tussen eczeem en het huidmicrobioom? Bekijk dan dit wetenschappelijk artikel in het British Journal of Dermatology.
Bjerre, R. D., Bandier, J., Skov, L., Engstrand, L., & Johansen, J. D. (2017). The role of the skin microbiome in atopic dermatitis: a systematic review. British Journal of Dermatology, 177(5), 1272–1278. //doi.org/10.1111/BJD.15390