chitosan uit champignons

Het is heel waarschijnlijk dat je nog nooit van ‘chitosan’ gehoord hebt. Toch is het een veelvoorkomende stof met verschillende industriële en biomedische toepassingen. Zo wordt het als versterker voor papier gebruikt, verwerkt in afslankproducten en is het een belangrijke stof voor de waterzuiveringsindustrie. Wat maakt deze stof zo veelzijdig en wat is de rol van chitosan in het QininoTM ingrediënt?

 Chitosan is een stof die gemaakt wordt uit ‘chitine’. Dit is één van de meest voorkomende stoffen in de levende natuur. Chitine zorgt onder andere voor stevigheid van het pantser van insecten en de schaal van schaaldieren. Maar het zit bijvoorbeeld ook in de celwanden van schimmels, zoals champignons. Het is een zeer sterke stof. En dat niet alleen, het is een van de weinige natuurlijke stoffen die positief geladen is.

Dat geldt ook voor chitosan. Chitosan is zelfs nog sterker positief geladen dan chitine, wat het onder andere een interessant afslankmiddel maakt. Chitosan kan namelijk vetten aan zich kan ‘binden’. Dat komt omdat vetten negatief geladen zijn en negatief geladen stoffen trekken positief geladen stoffen aan. Daarmee wordt ook duidelijk waarom chitosan in de waterzuiveringsindustrie wordt gebruikt; het kan allerlei vervuilende stoffen aan zich binden. Chitosan heeft als het ware een ‘dragerfunctie’. Om die reden wordt het bijvoorbeeld ook verwerkt in geneesmiddelen, zodat medicijnen op de juiste plek in het lichaam terechtkomen.

Je zou kunnen zeggen dat chitosan een soort opgewekte verzamelaar is. Maar chitosan heeft nog meer functies. Het is ook antibacterieel, biologisch afbreekbaar, antioxidatief en het geeft vrijwel nooit allergische reacties. Daarnaast kan het voor de groei van goede bacteriën in en op ons lichaam zorgen. Door deze werking kan chitosan ook als ‘prebioticum’ worden gebruikt.

Chitosan in het QininoTM ingrediënt

Het QininoTM ingrediënt bestaat uit de combinatie van nitraat met chitosan. De chitosan die verwerkt zit in het QininoTM ingrediënt is afkomstig uit champignons en is daarmee volledig natuurlijk en vegan. Ook binnen het QininoTM ingrediënt heeft chitosan de rol van ‘drager’. Nitraat is namelijk een negatief geladen stof, net als onze huid ook negatief geladen is. Dat betekent dat nitraat niet zomaar opgenomen wordt door de huid. Negatief geladen stoffen stoten namelijk andere negatief geladen stoffen af. Maar wanneer nitraat vastzit aan chitosan, kan het wél dieper in de huid doordringen. Zo zorgt chitosan ervoor dat nitraat bij de huidbacteriën terechtkomt die vervolgens nitraat om kunnen zetten naar nitriet. Hierdoor kan uiteindelijk de stof nitric oxide gevormd worden. 

Probeer qiino crème

Meer weten over de eigenschappen van chitine en chitosan?

Lees hier het artikel ‘Chitine’ in het tijdschrift Chemische Feitelijkheden.

Lees hier het wetenschappelijke artikel ‘Chitosan: a New Versatile Bio-polymer for Various Applications’ in het tijdschrift Designed Monomers and Polymers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
248 beoordelingen