Bij een tennisarm is er sprake van een geïrriteerde pees. Dit wordt ook wel een peesontsteking genoemd. Maar hoe ontstaat eigenlijk zo’n ontsteking en vooral, wat is eraan te doen? In deze blog gaan we daar dieper op in.
Peesontstekingen ontstaan door overbelasting. Wanneer te lang dezelfde beweging wordt gemaakt kan een pees geïrriteerd raken. Peesontstekingen treden op waar spieren met hun pezen aanhechten aan het bot. Doorgaans is dit nabij gewrichten. Bijvoorbeeld aan de buitenkant van de knie (dit wordt een ‘lopersknie’ genoemd), of bij de aanhechting van de pezen aan de knieschijf (springersknie), in de lies, bij de Achillespeesaanhechting aan de hiel of in de peesaanhechting aan de hiel onder de voet. Dit laatste wordt ook wel ‘fasciitis plantaris’ genoemd en leidt vaak tot een zogenaamde ‘hielspoor’.
De bekendste ontsteking is waarschijnlijk wel de tennisarm of tenniselleboog. Een tennisarm kan door tennis ontstaan, maar het komt ook vaker voor bij beroepen zoals timmerman en monteur. Ook te intensief gebruik van bepaalde apparatuur in de sportschool kan een tennisarm uitlokken. Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee de spieren vastzitten aan de elleboog.
Is er iets tegen te doen?
Een peesontsteking, zoals een tennisarm, gaat uiteindelijk vanzelf over. Maar dit kan helaas wel maanden duren. Op thuisarts.nl staat dat ‘er niets bekend is waardoor het sneller overgaat’. Pijnstilling, zoals paracetamol, kan uiteraard wel de pijn verlichten. Heel soms wordt een corticosteroïde prik gezet, maar er is eigenlijk geen bewijs dat daarmee de peesontsteking sneller over gaat.
Toch worden er wel verschillende soorten behandelingen voor een tennisarm aangeboden. Zo is er acupunctuur, botox en laserbehandeling en zijn er verschillende soorten injecties en operaties. Doorgaans wordt bij de fysiotherapeut gebruik gemaakt van shockwave therapie. Dit is een behandelvorm waarbij geluidsgolven worden gebruikt. De geluidsgolven zouden de bloedsomloop en stofwisseling verbeteren in het belaste gebied.
Over de effectiviteit van dit soort behandelingen is lastig een uitspraak te doen. Volgens een recent wetenschappelijke overzichtsstudie verschillen onderzoeken naar deze behandelmethoden namelijk te sterk om een goede uitspraak te kunnen doen over de effectiviteit ervan.
Een wonderstof tegen peesontstekingen?
Toch lijken er ook andere mogelijkheden te zijn in de behandeling van peesontstekingen. Dit brengt ons op de stof ‘nitrix oxide’ (NO). Een stof waar we al vaker blogposts over schreven en waarop de werking van het Qinino™ ingrediënt berust. NO heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking en zou in potentie dus verlichting kunnen bieden bij peesontstekingen zoals een tennisarm. Hoe zit dat precies?
Het effect van NO op een tennisarm laat zich mooi illustreren door een interessant wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek werd het effect van een zogenoemde ‘NO-patch’ op een tennisarm gemeten. Aan het onderzoek deden 68 mensen met een tennisarm mee. De ene helft van deze groep kreeg een NO-patch opgeplakt en de andere helft van de groep kreeg een placebo pleister (een pleister die in werkelijkheid niks deed). Vergeleken met de controlegroep had de ‘NO-patch’ groep na twee weken minder pijn. Ook nam de gevoeligheid van de pees af en hadden de deelnemers weer meer kracht. Zo zijn er meerdere studies die aantonen dat het toedienen van NO via de huid pijn en ontstekingen kan verminderen (lees meer hierover in het artikel ‘Current Opinions on Tendinopathy’).
In een andere wetenschappelijke studie werd het effect van shockwave therapie – zoals hierboven al even werd genoemd – onderzocht op een tennisarm. Het onderzoek laat zien dat de werking van shockwave therapie waarschijnlijk berust op toename van NO. Door de shockwave therapie zou de aanmaak van NO gestimuleerd worden. Het onderzoek heeft zeker vervolgonderzoek nodig, maar het is een interessante gedachte dat NO het onderliggende mechanisme is in het verhelpen van een tennisarm.
Nitric oxide vormen met Qiino crème
Er zijn dus verschillende aanwijzingen dat NO lokaal de pijnklachten en ontstekingen kan doen verminderen. Dat is precies waar de werking van Qiino crème op is gericht. Het Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, zorgt lokaal en van buitenaf voor de productie van NO. Hoewel we nog geen wetenschappelijk bewijs hebben voor de werking van de crème tegen peesontstekingen, zoals een tennisarm, is het op basis van wetenschappelijke literatuur en anekdotisch bewijs wel aannemelijk dat Qiino crème een positief effect kan hebben. Het voordeel van Qiino crème is dat het vergeleken met veel andere behandelingen een heel laagdrempelige manier is om de peesontsteking te verminderen. Wie weet is het zelfs wel een alternatief voor shockwave therapie.
Ben je benieuwd wat Qiino crème voor jou kan doen? Probeer het dan nu uit. We raden aan de crème langdurig en onderhoudend te smeren op de plek van de ontsteking. Bij een tennisarm kan dit het beste op de plek die hieronder staat aangegeven met de zwarte pijl en waar bij drukken de meeste pijn wordt ervaren.
