Wat smeer jij eigenlijk op je huid? Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar onze huid heeft een rijk leven aan allerlei micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Samen vormen zij het zogenaamde ‘huidmicrobioom’. Het huidmicrobioom beschermt ons tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Bij aanhoudende huidklachten is het microbioom van de huid vaak verstoord. In dat geval kunnen de huidbacteriën wel wat extra ondersteuning gebruiken. Maar hoe doe je dat?
De bacteriën in en op ons lijf
Als het over het microbioom gaat, dan gaat het vaak over goede bacteriën die in onze darmen leven. Sinds eind vorige eeuw is er steeds meer aandacht voor het belang van een gezond en gebalanceerd microbioom in de darmen. Een gezond microbioom zorgt voor een sterk immuunsysteem, een goede spijsvertering, maar ook bijvoorbeeld voor een goede huidconditie. Er is dus een link tussen een gezonde darmflora en de conditie van je huid. Maar hoe zorg je voor een gezond microbioom in je darmen? Daar heb je deels zelf invloed op door voldoende voedsel te eten met daarin ‘prebiotica’. Prebiotica zijn voedingsstoffen voor ‘probiotica’, ofwel levende bacteriën. Dit soort voedingsstoffen kunnen vaak niet door mensen zelf afgebroken worden, maar wel door de goede bacteriën in onze darmen. Prebiotica vind je in allerlei verschillende voedingsmiddelen, zoals in bananen, knoflook, uien, cacao, appels en groenten.
Dat gezonde voeding op een manier invloed heeft op de conditie van je huid, wist je wellicht al. Maar waarom gaat dat via onze darmen, kan je niet gewoon direct prebiotica op je huid aanbrengen?
Prebiotica voor je huid
Het is een vraag die de cosmetische industrie de laatste jaren steeds meer bezighoudt: is de huidbalans te herstellen door direct prebiotica in cosmetische producten te verwerken? Het is immers bekend dat een verstoord huidmicrobioom allerlei verschillende klachten kan geven, zoals een droge, jeukerige huid en dat het kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Sinds een aantal jaren hebben enkele grote bedrijven waaronder DSM en L’Oréal speciale innovatieteams die zich bezighouden met de ontwikkeling van huidproducten met daarin prebiotica om goede huidbacteriën te voeden. Op die manier kunnen de goede huidbacteriën groeien en vermeerderen en vervolgens slechte bacteriën te lijf gaan. Dit draagt bij aan het herstel van het huidmicrobioom.
Wat kan Qiino crème doen voor het huidmicrobioom?
Ook Qiino crème heeft een prebiotische werking. Het gepatenteerde Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, bevat chitosan en nitraat. Beide stoffen hebben een prebiotische functie. Ze leveren zowel voeding als zuurstof aan goede huidbacteriën. De prebiotische functie van het Qinino™ ingrediënt is één van de redenen waarom Qiino crème in theorie kan zorgen dat het microbioom van de huid weer in balans komt.
Meer weten over het huidmicrobioom en prebiotica? Bekijk dan hier het wetenschappelijk artikel ‘The short-chain fatty acid sodium butyrate functions as a regulator of the skin immune system’ in het Journal of Investigative Dermatology (2017).