0

In deze blog gaan we in op het proces van littekenvorming. We bespreken welke fases doorlopen worden bij het ontstaan van littekens, welke type littekens er zijn en wat je zelf kunt doen om wondgenezing zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wanneer de huid ernstig beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een ongeluk of na een operatie, is de kans groot dat er een litteken ontstaat. Dat komt omdat de huid niet in staat is om volledig opnieuw te groeien. Het gevolg is dat op de plaats van beschadiging littekenweefsel wordt aanmaakt.

Verschillende fases van wondgenezing

De genezing van een wond en de ontwikkeling van een litteken doorloopt gewoonlijk drie verschillende fases. In de eerste fase is er sprake van een ontsteking. Dit duurt ongeveer 4 dagen. Het litteken is dan dik en rood en voelt hard aan. Daarna volgt de zogenoemde ‘regeneratiefase’. Deze fase duurt ongeveer van dag 4 tot dag 21. In deze fase gaat de huid zich herstellen. Tot slot volgt de ‘rijpingsfase’. Dit kan één tot twee jaar duren. In deze fase wordt het litteken minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Type littekens

Er zijn verschillende type littekens te onderscheiden. Zo is er een ‘goed genezend litteken’ waarbij de huid in het begin wat roder en onderhuids verdikt is. Na een paar weken wordt het litteken zachter en uiteindelijk is het na één à twee jaar een zacht en licht litteken geworden. Soms verloopt de genezing van een wond niet goed. Dan kan er een zogenoemd ‘hypertrofisch litteken’ ontstaan. Dit type litteken ontstaat als de genezing in de eerste maanden té actief is. Hierdoor blijft het litteken langer rood, jeukend en verdikt. Als de wondgenezing verstoord raakt kan er ook een ‘keloïd litteken’ ontstaan. Bij dit type litteken is de genezing totaal ontremd geraakt. Hierdoor kan het litteken zeer groot en hard worden. Dit kan veel pijn en jeuk geven.

Wondgenezing bevorderen

Om het proces van littekenvorming zo goed mogelijk te laten verlopen wordt over het algemeen een zachte crème aangeraden, zoals een crème met aloë vera. Dit soort crèmes hydrateren de huid en zorgen er dus voor dat er voldoende vocht in de huid blijft. Daarbij zou het masseren van een litteken met een zachte crème op zichzelf al een bevorderend effect kunnen hebben op de wondgenezing. In het geval van hypertrofische en keloïde littekens is een ander type behandeling nodig. In dat geval kan er gekozen worden voor het geven van tegendruk, bijvoorbeeld met speciale kleding, zodat de groei van littekencellen geremd wordt. Een andere manier is het gebruik van siliconengel. Dit soort crèmes zijn ook gericht op het afremmen van de groei van littekencellen. In andere gevallen is een corticosteroïde injectie nodig of moet het litteken volledig weggesneden worden.

Qiino crème bij littekens

Met de ontwikkeling van Qiino crème hebben we mogelijk een nieuwe aanpak in handen om het proces van littekenvorming positief te beïnvloeden. Dat heeft alles te maken met het Qinino™ ingrediënt dat verwerkt zit in Qiino crème. Dit ingrediënt stimuleert namelijk lokaal en van buitenaf de aanmaak van het krachtige antioxidant ‘nitric oxide’ (NO). Van NO is bekend dat het verstoorde evenwichten weer in balans kan brengen. Zo kan het ook een gezonde wondgenezing bevorderen met zo min mogelijk littekenvorming.

Dit is relevant omdat met name bij hypertrofische en keloïde littekens sprake is van een verstoring in het proces van littekenvorming. Het lijkt erop dat deze verstoring veroorzaakt wordt door ‘oxidatieve stress’. Hierdoor raakt de vorming van bindweefsel volledig ontregeld.

Wij veronderstellen dat het Qinino™ ingrediënt ervoor kan zorgen dat het proces van littekenvorming niet uit balans raakt. Tot op heden is er – voor zover we weten – geen crème beschikbaar die op natuurlijke wijze lokaal en van buitenaf de productie van nitric oxide kan stimuleren. De meeste littekencrèmes richten zich vooral op het hydrateren van de huid. Qiino crème heeft ook een hydraterende werking, maar juist de combinatie van de hydraterende en antioxidatieve werking maakt Qiino crème een unieke en veelbelovende crème in het voorkomen van verstoorde littekenvorming.

probeer nu qiino crème

Benieuwd wat Qiino crème voor jou kan betekenen? We raden aan Qiino crème meerdere malen per dag op de genezende huid aan te brengen. Qiino crème mag niet gebruikt worden op een nog open wond.

Relevante wetenschappelijke literatuur:

  • Lim, T. C en collega’s: ‘Downregulation of inducible nitric oxide synthase expression in keloids’ (1996). Link naar het artikel.
  • Carswell, L., & Borger, J.: ‘Hypertrophic scarring keloids.’ (2020). Link naar het artikel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
245 beoordelingen