0

Nitric Oxide

Een veelzijdig wondermolecuul

Nitric Oxide?

De kans is groot dat je niet eerder van ‘nitric oxide’ hebt gehoord. Voor heel veel mensen is het een onbekende stof. Toch laat wetenschappelijk onderzoek zien dat nitric oxide een uiterst belangrijke stof is voor ons lichaam.

Nitric oxide, kortweg: NO, is een gas-molecuul dat in alle cellen van je lichaam een rol speelt. NO heeft veel functies. Zo is het een zogenaamde ‘homeostase mediator’. Dit betekent dat het ervoor zorgt dat alles normaal blijft functioneren in je lichaam. Ook heeft NO een sterk antioxidatieve werking.

Interessant om te weten is dat veel, zo niet alle chronische ziektes geassocieerd lijken te zijn met een tekort aan NO. 1 Denk aan hart- en vaatziektes, diabetes, ernstig overgewicht en een verhoogde bloeddruk. 

Nobelprijs voor de ontdekking

Lang werd gedacht dat NO alleen maar een slechte stof was. Een stof die voorkomt in uitlaatgassen en daardoor bijdraagt aan luchtverontreiniging. Maar het NO dat van nature in ons lichaam voorkomt heeft juist veel positieve eigenschappen.

In 1987 ontdekte men dat NO een cruciale rol heeft in het menselijk lichaam. In de jaren die volgden is veel onderzoek gedaan naar de functie van NO. Uiteindelijk werd in 1998 de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde uitgereikt voor de ontdekking van de unieke en positieve functies van NO in het menselijk lichaam. 2

Nitric oxide is een uiterst belangrijke stof in het menselijk lichaam 

Een wondermolecuul

Inmiddels zijn meer dan 140.000 artikelen gepubliceerd over de werking van NO in het menselijk lichaam 3. Uit verschillende studies blijkt dat NO een cruciale rol speelt in diverse processen in ons lichaam. Enkele voorbeelden waarbij NO betrokken is:

 • Ondersteunt de communicatie tussen hersencellen;
 • Ondersteunt het immuunsysteem; 
 • Reguleert de bloeddruk;
 • Vermindert ontstekingen;
 • Ondersteunt de spijsvertering;
 • Verbetert de kwaliteit van slaap;
 • Reguleert seksuele functies;
 • Vergroot kracht en uithoudingsvermogen.

Door de belangrijke rol die NO in al deze processen speelt, wordt het ook wel een ‘wondermolecuul’ genoemd. 4

De aanmaak van NO in het lichaam

Er zijn twee manieren waarop het lichaam NO aanmaakt. 5

 1. De eerste manier is via de zogenaamde ‘enzymatische route‘. Dit is een complexe route waarvoor het aminozuur ‘L-arginine’ nodig is en het enzym ‘nitric oxide synthase’ (NOS). NOS bevindt zich onder andere in de cellen van de bloedvaten. Eén manier om de aanmaak van NO via deze route te stimuleren, is door lichaamsbeweging. Door beweging gaat bloed sneller door je vaten stromen. De wrijving die daardoor ontstaat stimuleert de enzymatische NO productie.
 2. De tweede manier is via de zogenoemde ‘nitraat-nitriet-NO’ route. Die werkt via consumptie van nitraatrijk voedsel, zoals spinazie en bieten. Nitraat is een belangrijke stof van waaruit NO gemaakt kan worden. Daarvoor zijn we afhankelijk van bacteriën. Nitraat is namelijk een stof die wij zelf niet kunnen activeren. Een speciale groep bacteriën die in en op ons leeft kan dat wel. Deze bacteriën worden ‘nitraatreducerende bacteriën‘ genoemd omdat ze nitraat kunnen omzetten in de ‘bioactieve’ stof nitriet. Onder meer een zure omgeving (bijv. in de maag), zonlicht en een sterk antioxidant kunnen nitriet omzetten in NO.

De huid en dikke darm bevatten de meeste bacteriën

Ons lichaam bevat miljoenen bacteriën, waaronder ‘nitraatreducerende bacteriën’. Bovenstaand figuur laat verhoudingsgewijs zien hoeveel bacteriën in en op verschillende lichaamsdelen leven. De meeste nitraatreducerende bacteriën vinden we op de huid en in de dikke darm, maar ook in de slijmvliezen van de mond, neus en keel.

Te weinig NO?

Er zijn verschillende situaties waarin het niveau van NO in ons lichaam te laag is. 6 Een paar voorbeelden:

 • Veroudering
  Naar mate we ouder worden, worden onze bloedvaten stugger en stijver. Dit komt door atherosclerose. Atherosclerose zorgt ervoor dat de binnenbekleding van de bloedvaten minder goed in staat is om NO te produceren.
 • Oxidatieve stress
  In een situatie van ontsteking die gepaard gaat met oxidatieve stress, zoals bij diabetes, hart- en vaatziektes en ernstig overgewicht het geval is, zal veel NO ‘verbruikt’ worden om weer voor evenwicht te zorgen. Het gevolg hiervan is dat er te weinig NO overblijft voor andere lichamelijke functies.
 • Te kort schietende nitraat-nitriet-NO route
  Deze route kan door verschillende oorzaken tekort schieten: 1) gebrek aan voldoende nitraatrijk voedsel, 2) gebruik van antiseptisch mondwater waardoor goede bacteriën worden gedood, 3) gebruik van te sterke maagzuurremmers. Hierdoor raakt de zuurgraad in de maag verstoord en kan nitriet onvoldoende omgezet worden in NO. 

Hoe hou je het NO niveau op peil?

Je zou verwachten dat je zelf het NO-gehalte in je lichaam op peil kan houden met voldoende beweging en nitraatrijke voeding. Deels is dat waar. Toch is het onvermijdelijk dat ons lichaam minder NO aanmaakt naar mate we ouder worden. De productie van NO begint zelfs al vanaf het 20e levensjaar af te nemen.7

Ondanks dat beweging en gezonde voeding belangrijk zijn, houdt het de afname van NO helaas onvoldoende tegen. Aan de inname van nitraat via de voeding zijn grenzen. Aangezien uiteindelijk slechts 5% van het ingenomen nitraat in een bioactieve vorm van NO wordt omgezet,
zouden in veel situaties enorme hoeveelheden bladgroenten vereist zijn. Dit is praktisch niet uitvoerbaar en geeft kans op bijwerkingen.

En méér bewegen zal de NO productie ook onvoldoende op peil kunnen houden omdat de stijver wordende vaten hiertoe niet meer in staat zijn.  

Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lichaam NO kan aanmaken

NO aanvullen op een natuurlijke manier

Het is dus lastig en enigszins frustrerend om ondanks een gezonde leefstijl qua voeding en beweging het NO-gehalte in je lichaam niet op peil te kunnen houden.

Huisarts Tjeu Rietjens ontdekte in 2015 min of meer per toeval het Qinino™ ingrediënt. Dit ingrediënt zorgt er op unieke wijze voor dat een veel groter deel van de nitraatreducerende bacteriën in en op het lichaam van nitraat worden voorzien. 

Door deze bacteriën gericht nitraat te geven, kunnen ze aan de slag met het proces dat uiteindelijk tot NO vorming leidt. De natuurlijke symbiose tussen mens en bacterie krijgt door het Qinino™ ingrediënt een enorme boost.

lees meer over de ontdekking van qinino™

Benut zoveel mogelijk bacteriën 

Het Qinino™ ingrediënt bestaat uit twee stoffen: chitosan en nitraat. Chitosan fungeert als een transporter en zorgt ervoor dat nitraat bij de diep gelegen nitraatreducerende bacteriën terecht kan komen. 

Het Qinino™ ingrediënt kan verwerkt worden in veel verschillende producten. Denk aan huidcrème, voedingssupplementen, mondspoeling en neusspray.

Met deze producten kan je lichaam op een heel natuurlijke manier aanvullend NO produceren. 

Maak meer NO aan met Qinino™ producten in samenwerking met je eigen bacteriën

lees meer over het qinino™ ingrediënt

Verwijzingen:

 1. Zie voor meer informatie: www.drnathansbryan.com
 2. Zie ook: www.nobelprize.org/prizes/medicine/1998/7543-the-nobel-prize-in-physiology-or-medicine-1998/
 3. Kijk voor meer informatie op: www.nitricoxidesociety.org/our-impact
 4. Zie voor meer informatie de website: www.smartvitaal.nl, opgericht door onder andere prof. dr. Leonard Hofstra, auteur van het boek ‘Hart voor je Brein’.
 5. Zie voor een uitgebreide en heldere uitleg: www.drnathansbryan.com/how-does-the-body-make-nitric-oxide/.
 6. Zie ook: www.drnathansbryan.com/how-does-the-body-make-nitric-oxide/
 7. De alternatieve nitraat-nitriet-NO route kan het tekort aan NO door vaatveroudering voor een deel opvangen. Voorwaarde is wel dat er voldoende nitraatrijke groentes worden genuttigd en dat bacteriën het nitraat kunnen activeren.
Winkelmand