0

Eén van de belangrijkste ingrediënten van Qiino Voedingssupplement is nitraat. Maar wat is nitraat eigenlijk en waarom is het zo goed voor je gezondheid?

Nitraat is een behoorlijk veelzijdige stof. Je kent het misschien wel van kunstmest of explosieven. Maar nitraat zit ook in ons drinkwater en in verschillende bladgroenten, zoals paksoi en spinazie. Dagelijks krijg je dus zonder dat je er erg in hebt nitraat binnen.

Slecht imago

Lange tijd werd gedacht dat nitraat schadelijk is voor onze gezondheid. Dat komt doordat nitraat onder bepaalde omstandigheden kankerverwekkend kan zijn. Om dat te begrijpen moeten we iets meer weten over de werking van het lichaam.

Wanneer nitraat in ons lichaam komt, wordt het door bacteriën omgezet in de stof ‘nitriet’. Deze stof kan in zure omgevingen, zoals in de maag, binden aan eiwitten. Als dat gebeurt dan ontstaan zogenaamde ‘nitrosamines’. 1 Van nitrosamines is bekend dat ze het risico op kanker kunnen vergroten. De kans op nitrosaminevorming is het grootst wanneer je bewerkt vlees eet, zoals bacon en worst. Aan deze producten wordt namelijk vaak nitriet toegevoegd om het vlees langer houdbaar te maken.

Dit wil overigens niet zeggen dat nitrosamines daadwerkelijk leiden tot kanker of andere gezondheidsproblemen. Maar het is wel beter om nitrosaminevorming zoveel mogelijk te voorkomen. En dat kan ook. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt, zoals Vitamine C uit fruit en groenten. Als je dus bacon in combinatie met bijvoorbeeld spruitjes of boerenkool eet, dan worden geen nitrosamines gevormd.

Hoe zit dat dan met nitraatrijke groenten? De kans op nitrosaminevorming na het eten van nitraatrijke groenten is verwaarloosbaar. Dat komt doordat deze groenten van zichzelf al Vitamine C bevatten.

De voordelen van nitraat

Hoewel nitraat in sommige gevallen dus mogelijk schadelijk is voor onze gezondheid, heeft de stof ook veel positieve gezondheidseffecten.2 Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat nitraat de bloeddruk verlaagt en chronische aandoeningen, zoals diabetes, vermindert. Ook zorgt nitraat voor een verbetering van sportprestaties.3 Hoe zit dat precies?

Op het moment dat nitraat én voldoende antioxidanten in het lichaam terechtkomen, wordt de stof ‘nitric oxide’ gevormd. Deze stof is eigenlijk vrij recent pas ontdekt (eind jaren ’90). Inmiddels is er ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat nitric oxide, kortweg: NO, essentieel is voor heel veel processen in ons lichaam (zie ook onze blog hierover). Zo ondersteunt NO de spijsvertering, het immuunsysteem en de communicatie tussen hersencellen. Daarnaast reguleert NO de bloeddruk en verbetert het de kwaliteit van slaap.

Voldoende nitraat?

Om volledig te kunnen profiteren van de gezondheidseffecten van NO, moet je voldoende nitraat binnenkrijgen. De ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) voor nitraat is 3,7 milligram (mg) per kilo lichaamsgewicht.4 Voor een volwassene van 70 kilo betekent dat dus 259 mg nitraat per dag. Hoeveel groenten zou je daarvoor moeten eten? Om je een idee te geven: één zak rucola van 85 gram bevat ongeveer 200 mg nitraat. Dat klinkt veel. Maar uiteindelijk wordt maar zo’n 5% van al het nitraat dat je binnenkrijgt omgezet in nitriet en vervolgens in NO.

Je moet dus behoorlijk wat nitraatrijke groenten eten om je NO-gehalte op peil te houden. Daar komt bij dat naarmate je ouder wordt je lichaam steeds minder goed NO aan kan maken. De afname van NO-productie start al vanaf het 30e levensjaar.5 Een tekort aan NO kan de kans vergroten op chronische ziektes, zoals hart- en vaataandoeningen, diabetes en obesitas.

Het is dus heel belangrijk om je NO-gehalte op peil te houden. Zeker naarmate je ouder wordt.

Gebruikte bronnen:

  1. //www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitraat.aspxHet
  2. //www.iamafoodie.nl/nitraatparadox/ 
  3. //www.cell.com/action/showPdf?pii=S1550-4131%2818%2930389-9
  4. //www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/nitraat.aspxHet
  5. //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390088/
Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
245 beoordelingen