Het is pijnlijk, het jeukt en je moet voortdurend alert zijn op besmettingsgevaar. En alsof het niet erg genoeg is, heb je ook nog eens het gevoel dat iedereen alleen nog maar dáár naar kan kijken. Een koortslip. Het is een vervelende huidaandoening die vaak blijft terugkomen. Waarom hebben veel mensen hier last van en is er iets tegen te doen?
Waardoor ontstaat een koortslip?
Bij een koortslip is sprake van een huidinfectie. Dit zorgt voor pijnlijke en jeukende blaasjes op of rond de lippen. Een koortslip wordt veroorzaakt door het zogenaamde ‘herpesvirus’. Er zijn verschillende type van het herpesvirus. Bij een koortslip gaat het om type 1. Er bestaat ook een type 2 variant, die komt met name voor op en rond de geslachtsorganen.
Vaak lopen mensen de type 1 variant van het herpesvirus al in de kindertijd op. Meestal merken mensen hier niks van. In andere gevallen kan het klachten geven, zoals koorts en een ontsteking van de mond. Eenmaal het herpesvirus opgelopen, blijft het voor altijd in je lichaam zitten. Het virus trekt zich namelijk terug in de zenuwcellen van de huid. Bij type 1 wordt het virus vooral opgeslagen in de cellen van de aangezichtszenuw. Toch is het virus niet altijd actief. Soms geeft het helemaal geen klachten. Bij anderen wordt het virus juist regelmatig actief en zorgt het steeds opnieuw voor een koortslip.
Welke factoren lokken een koortslip uit?
Van een aantal factoren is bekend dat ze het ontstaan van een koortslip kunnen triggeren. Het gaan dan om onder andere zonlicht, koorts, een operatie, verkoudheid, menstruatie, stress, vermoeidheid en wondjes op de lippen. Wanneer een koortslip de kop opsteekt, doorloopt het verschillende fases. De fase waarin de blaasjes open zijn, is het meest besmettelijk. In die fase is het belangrijk om de blaasjes niet aan te raken. Zo voorkom je dat je anderen besmet en dat het virus op andere plekken op je lichaam terecht komt.
Is er iets tegen te doen?
In veel gevallen kan een koortslip geen kwaad en gaat het vanzelf na ongeveer 10 dagen weer over. Er bestaat op dit moment geen middel dat een koortslip kan voorkomen of direct de kop in kan drukken. Bestaande middelen, zoals de antivirale producten die je bij een drogist of apotheek kan kopen, kunnen er wel voor zorgen dat de koortslip iets sneller over gaat. Bij heel ernstige klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven.
De werking van Qiino crème
Tot nu toe hebben verschillende mensen Qiino crème met succes gebruikt tegen een (opkomende) koortslip (bekijk hier alle reviews). Omdat we zelf geen wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan naar het effect van Qiino crème op het herpesvirus, kunnen we niet claimen dat de crème werkt tegen een koortslip. Wel kunnen we op basis van wetenschappelijke literatuur onderbouwen waarom Qiino crème een positieve werking heeft. Hieronder beschrijven we hoe dat zit. Onderaan deze blog hebben we relevante wetenschappelijke artikelen geplaatst.
Oxidatieve stress te lijf
Het herpesvirus wordt ‘wakker geschud’ door oxidatieve stress. In zo’n toestand zijn er te veel schadelijke moleculen (vrije radicalen) in het lichaam aanwezig. Deze situatie kan ontstaan door de factoren die hierboven al genoemd werden, zoals zonlicht, stress en koorts. Wanneer het virus oplaait, stookt dit nog eens extra het vuurtje van oxidatieve stress aan. Waar normaal gesproken het lichaam oxidatieve stress gebruikt om virussen tegen te gaan, gedijt het herpesvirus juist goed bij deze situatie. In zekere zin heeft het herpesvirus het afweersysteem gekaapt en gebruikt het oxidatieve stress om toe te slaan.
Om een koortslip uitbraak te voorkomen, is het verminderen van oxidatieve stress van groot belang. Het Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, stimuleert lokaal de aanmaak van het antioxidant ‘nitric oxide’. Antioxidanten zoals deze kunnen oxidatieve stress tegengaan en zouden dus ook een koortslip uitbraak kunnen verminderen en wellicht zelfs voorkomen. Er is, voor zover ons bekend, op dit moment nog geen anti-koortslip product dat zich net als Qiino crème op dit werkingsmechanisme richt.
Benieuwd wat Qiino crème voor jou kan betekenen?
Sebastiano, M., Chastel, O., de Thoisy, B., Eens, M., & Costantini, D. (2016). Oxidative stress favours herpes virus infection in vertebrates: a meta-analysis. Current zoology, 62(4), 325-332.
Croen, K. D. (1993). Evidence for antiviral effect of nitric oxide. Inhibition of herpes simplex virus type 1 replication. The Journal of clinical investigation, 91(6), 2446-2452.