Net dat ene afstapje gemist? Of een verkeerde beweging gemaakt? Helaas overkomt het ons allemaal wel eens: een verstuiking of een kneuzing. Vaak met veel pijn en een flinke zwelling als gevolg. Maar wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam als je iets verstuikt of kneust? En is er iets tegen de pijn en zwelling te doen? In deze blog gaan we daar dieper op in.

Gekneusd of verstuikt?

Eerst maar even een misverstand de deur uithelpen: kneuzingen en verstuikingen zijn niet dezelfde dingen.1 Bij een kneuzing is het onderhuidse weefsel beschadigd terwijl bij een verstuiking de banden die onze gewrichten bij elkaar houden uitgerekt, of zelfs gescheurd zijn.2 Hoewel kneuzingen en verstuikingen dus van elkaar verschillen, zijn ze toch lastig uit elkaar te houden. Dat komt omdat de symptomen ervan erg op elkaar lijken. In beide gevallen ontstaat pijn en kan de huid gaan zwellen en verkleuren.

Hoe behandel je een kneuzing of verstuiking?

Doorgaans wordt geadviseerd om het gekneusde of verstuikte lichaamsdeel zo snel mogelijk te koelen met ijs of lauw stromend water. Daarna is het aan te raden om, zeker in het begin, rust te houden. Bij veel pijn kan je paracetamol gebruiken. Uiteindelijk geneest de kneuzing of verstuiking meestal vanzelf, al kan dit wel een paar weken tot een paar maanden duren.

De rol van Nitric Oxide bij de genezing van een kneuzing of verstuiking

Wanneer je iets kneust of verstuikt, heb je niet alleen last van (flinke) pijn, lokaal kan ook een zwelling en een bloeduitstorting ontstaan. Hierdoor wordt de plek waar de kneuzing of verstuiking plaatsvond kwetsbaar voor oxidatieve stress3 en ontstekingen. En juist deze lichamelijke reacties vertragen het genezingsproces.

Om genezing te bespoedigen is het dus belangrijk om ontstekingen en oxidatieve stress zo snel mogelijk tot rust te brengen. Hier komt de stof Nitric Oxide om de hoek kijken.4 Eerder beschreven we al de bijzondere functies van deze stof en dat het de eigenschap heeft om ontstekingen, pijn en oxidatieve stress te verminderen. Idealiter wil je dus het liefst lokaal het Nitric Oxide-gehalte verhogen om de zwelling en pijn na een kneuzing of verstuiking te verminderen. Maar, hoe doe je dat?

Nitric Oxide van buitenaf verhogen(?)

Enkele jaren geleden vroeg een aantal wetenschappers patent aan op het gebruik van de stof ‘glyceryl trinitraat’.5 Deze stof, kortweg: GTN, bevat nitraat. Omdat nitraat een voorloper is van Nitric Oxide kan met GTN plaatselijk in de huid het Nitric Oxide-gehalte worden ‘geboost’. Op die manier kunnen zwellingen en ontstekingen tot rust gebracht worden.

Een interessante toepassing. Al heeft deze manier van Nitric Oxide verhogen ook nadelen.6 Door GTN neemt niet alleen plaatselijk het Nitric Oxide-gehalte toe, maar ook in het bloed. Dit kan zorgen voor fikse hoofdpijn en een daling in de bloeddruk. GTN is overigens uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Qiino crème als natuurlijke booster van Nitric Oxide

Het Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, bevat ook nitraat. Dit is hetzelfde nitraat dat in groene bladgroenten zit. Ook Qinino™ zorgt voor verhoging van Nitric Oxide, maar dit gebeurt op een heel andere manier.7 In dit proces spelen bacteriën een zeer belangrijke rol. Door de betrokkenheid van bacteriën verloopt de vorming van Nitric Oxide heel geleidelijk en langzaam.

Daarnaast voorkomt dit unieke mechanisme dat er Nitric Oxide in het bloed terechtkomt. Hierdoor krijg je dus ook geen last van vervelende bijwerkingen, zoals wel het geval is bij GTN. Gezien de zeer geringe kans op bijwerkingen en de grote veiligheid is Qiino crème dan ook zonder recept verkrijgbaar.

Heb je iets gekneusd of verstuikt? Probeer dan eens Qiino crème.

Koop nu

Overzicht verwijzingen:

  1. Zie ook: www.alphega-apotheek.nl/gezondheidsadvies/kneuzing-en-verstuiking
  2. Meer informatie hierover: gezond.be/fit/sport/sportletsels/verstuikingen/
  3. Bij oxidatieve stress zijn er te veel schadelijke moleculen in het lichaam aanwezig. Dit soort moleculen kan gezond weefsel aantasten.
  4. Zie voor meer informatie: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169409X12000981
  5. Bekijk het volledige patent: patents.google.com/patent/US9693983
  6. Glyceryl trinitraat bevat zogenaamd ‘organisch’ nitraat. Dit nitraat wordt direct door enzymen omgezet in Nitric Oxide en zorgt voor een plotseling snelle toename van Nitric Oxide.
  7. In het Qinino™ ingrediënt zit geen organisch, maar ‘anorganisch’ nitraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
248 beoordelingen