Wespen, horzels, steekvliegen, bijen, dazen, teken, bedwantsen, muggen, mieren, vlooien, rupsen, spinnen… Grote kans dat je bij het zien van deze insectennamen al lichte jeuk krijgt. Met de zomer voor de deur ontkom je bijna niet aan een beet of steek van een van deze insecten. Helaas vaak met flinke jeuk als gevolg. Maar, waarom jeukt een insectenbeet of -steek eigenlijk zo? En wat kan je doen om je huid te beschermen tegen de jeuk?
Jeuk na een insectenbeet of -steek
Bijna niemand komt er onderuit: een jaarlijkse beet of steek van een insect. Gelukkig is zo’n beet of steek meestal onschuldig en trekt de jeuk, pijn en/of roodheid binnen een paar dagen weg.1 Insecten steken of bijten om zichzelf te verdedigen of om zich te voeden met menselijk bloed.2 Vrouwtjes muggen, bijvoorbeeld, hebben menselijk bloed nodig voor hun eitjes.3
Op het moment dat een insect steekt of bijt, geeft het bepaalde stoffen af. Meestal gaat het om bepaalde eiwitten.4 Deze eiwitten zijn voor ons lichaam vreemde stoffen. Wanneer lichaamsvreemde stoffen ons lichaam binnendringen, wordt ons immuunsysteem actief en maakt het de stof ‘histamine’ aan. Deze stof is verantwoordelijk voor de jeuk, ontsteking en/of zwelling die we ervaren na een insectenbeet of -steek.
Ook bepaalde rupsen, zoals de eikenprocessierups, kunnen enorm veel jeuk en irritatie veroorzaken. Deze rupsen steken of bijten niet, maar laten brandhaartjes los. De haartjes van een eikenprocessierups zijn te klein om met het blote oog waar te nemen, maar ze kunnen ongelofelijk veel jeuk veroorzaken wanneer ze op onze huid belanden.5 Ook in deze haartjes zit een bepaald type eiwit dat ons immuunsysteem triggert. Zeker in de periode van mei tot en met augustus loop je het risico om in de buurt van eikenbomen brandhaartjes op je huid of in je ogen te krijgen.
Geprikt of gebeten, wat nu?
Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk te voorkómen dat je een insectenbeet of -steek oploopt. Dat kun je doen door in de zomer vooral lichte kleding te dragen en je lichaam goed te bedekken. Vermijd het gebruik van deodorant of parfum omdat dit insecten kan aantrekken. Dan is er ook nog DEET, een middel dat je kan gebruiken om de insecten zoveel mogelijk weg te houden.6 De brandhaartjes van een rups kun je het beste vermijden door in de zomermaanden niet te dicht in de buurt van eikenbomen te komen waar de rupsen zitten, je huid te bedekken en een zonnebril te dragen.
Maar wat doe je als het te laat is? In ieder geval niet gaan krabben. Het is verleidelijk, maar door te krabben kun je een ontsteking van de huid veroorzaken waardoor de jeuk alleen maar toeneemt. Als er na de beet of steek nog een angel in de huid zit, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Daarna kan een koude packing helpen om de jeuk te verlichten. Zijn de klachten veel ernstiger, dan is soms een antihistamine medicijn nodig. Heb je brandhaartjes van een rups op je huid gekregen, dan helpt het om met een stukje plakband de haartjes van je huid te trekken.7 Was ook je kleding op 60 graden om de haartjes eruit te krijgen.
Qiino crème om je huid tegen jeuk te beschermen
Het is belangrijk om jeuk na een insectenbeet of -steek zo snel mogelijk te verminderen. Niet alleen omdat jeuk vervelend is, maar ook omdat door te krabben de huid ontstoken kan raken en het zelfs kan leiden tot wondinfectie. Dit alles verergert alleen maar de jeuk.
Door het unieke werkingsmechanisme van Qiino crème is het een veelbelovend middel tegen jeuk. Het Qinino™ ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, stimuleert namelijk de aanmaak van ‘nitric oxide’ (NO). NO is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en allergische reacties, jeuk en ontstekingen tot rust kan brengen.
Smeer daarom Qiino crème zo snel mogelijk na een insectenbeet of -steek om jeuk tegen te gaan en de huid te kalmeren.
Verwijzingen
- https:patient.info/skin-conditions/insect-bites-and-stings-leaflet
- https:www.thuisarts.nl/insectenbeet/ik-heb-last-van-insectenbeet
- www.actionnews5.com/2021/09/10/breakdown-why-do-mosquitos-bite-why-does-it-itch/
- www.thuisarts.nl/insectenbeet/ik-heb-last-van-insectenbeet
- www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/processierups
- www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/
- www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups#:~:text=Welke%20klachten%20kan%20de%20eikenprocessierups,iets%20in%20het%20oog%20zit.