koude handen en voeten

Het is winter en buiten daalt de temperatuur. Grote kans dat je af en toe last hebt van koude handen en voeten. Voor sommige mensen zijn de kouklachten zo erg dat de handen of voeten verkleuren, gevoelloos worden of pijn gaan doen. Hoe kan dat? En is er iets tegen deze klachten te doen?

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar wel eens last van koude handen of voeten. Maar in sommige gevallen geeft kou zo’n erge reactie dat er sprake is van ‘winterhanden’ of ‘wintertenen’. Dit wordt ook wel perniones genoemd. Een ander verschijnsel dat kan optreden door blootstelling aan kou is het ‘fenomeen van Raynaud’.

Er zijn uiteenlopende oorzaken voor deze aandoeningen, maar in veel gevallen is er sprake van verkramping van de haarvaatjes. Dit zijn hele kleine bloedvaatjes in onze huid. Door die verkramping stroomt het bloed niet goed door en kunnen klachten ontstaan zoals verkleuring, gevoelloosheid en kou. Een slechte doorbloeding kan ook oxidatieve stress veroorzaken, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. 

Is er iets aan te doen?

Er bestaat eigenlijk geen behandeling voor de klachten. Vaak wordt geadviseerd om het lichaam warm te houden met goede kleding en te stoppen met roken. Soms wordt medicatie voorgeschreven om de doorbloeding in de handen en voeten te stimuleren. En in het geval van Raynaud wordt soms een operatie of injectie geadviseerd. Vooralsnog lijkt er tegen winter handen -en tenen geen medicijn, zalf of crème te zijn die de klachten kan verminderen.

Qiino crème als laagdrempelig alternatief

Met de ontdekking van het QininoTM ingrediënt, dat verwerkt zit in Qiino crème, lijkt het erop dat we een laagdrempelig alternatief voor bovenstaande klachten hebben ontdekt. In de afgelopen jaren hebben we mensen in onze omgeving met winterhanden -en tenen en Raynaud klachten gevraagd Qiino crème gedurende een aantal weken meerdere malen per dag te smeren. Dit heeft anekdotisch bewijs opgeleverd dat Qiino crème inderdaad in deze gevallen leidt tot vermindering van de klachten.

We veronderstellen dat het QininoTM ingrediënt de aanmaak van de stof ‘nitric oxide’ (NO) stimuleert. Wetenschappelijke literatuur laat zien dat deze stof veel verschillende functies heeft. Zo is van NO bekend dat het een antioxidatieve- (en daardoor ontstekingsremmende) en vaatverwijdende werking heeft. In theorie is het dus mogelijk dat Qiino crème bijdraagt aan vermindering van ontstekingen en aan een algehele toename van de huidtemperatuur. Op termijn hopen we dit werkingsmechanisme met wetenschappelijk onderzoek aan te kunnen tonen. Verder is NO pijnstillend en vermindert het de jeuk.

Benieuwd wat Qiino crème voor jou kan betekenen?

lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
248 beoordelingen