Nitric Oxide

Een veelzijdig wondermolecuul

Een veelzijdig wondermolecuul

1. Functies van Nitric Oxide

Het is heel waarschijnlijk dat je nog nooit gehoord hebt over Nitric Oxide, kortweg: NO. Toch is het één van de meest onderzochte moleculen in ons lichaam. Er zijn inmiddels meer dan 140.000 wetenschappelijke artikelen geschreven over deze stof. Hieruit blijkt dat NO een cruciale rol speelt in allerlei processen in ons lichaam. NO wordt het ook wel een ‘wondermolecuul’ genoemd. In 1998 werd zelfs de nobelprijs uitgereikt voor de ontdekking van NO.

Een hele belangrijke functie van NO is de sterkt antioxidatieve werking.

2. Vorming van Nitric Oxide door bacteriën

Er zijn verschillende manieren waarop het lichaam Nitric Oxide (NO) aanmaakt. Een van de manieren is met behulp van bacteriën en dit wordt ook wel de ‘nitraat – nitriet – NO’ route genoemd.

Ons lichaam maakt NO uit nitraat in voedsel zoals spinazie en rode bieten. Maar nitraat is ‘slapend’ en kan niet actief worden zonder bacteriën in en op ons lichaam. Een speciale groep goede bacteriën kan nitraat omzetten in nitriet, wat ons lichaam kan veranderen in NO. Deze bacteriën leven op onze huid, in onze mond, darmen en neus. Helaas verlaat het grootste deel van de nitraat ons lichaam ongebruikt via urine. Maar 5% van het ingenomen nitraat wordt geactiveerd, dit gebeurt door  bacteriën in onze mond.

Hieronder zie je een schematische weergave van hoe ons lichaam NO vormt uit nitraatrijk voedsel.

3. En hoe past Qinino™ in dit verhaal?

Onder normale omstandigheden wordt dus maar een heel klein deel van het nitraat dat we binnenkrijgen door voeding ‘geactiveerd’. Zonde! We hebben namelijk nog veel meer nitraatreducerende (ofwel ‘goede’) bacteriën in en op ons leven die nitraat kunnen activeren zodat NO gevormd kan worden.

Het probleem is alleen dat die bacteriën niet zo makkelijk bereikt kunnen worden. Ze zitten namelijk diep in de huid en slijmvliezen verstopt. 

Qinino™ bestaat uit twee ingrediënten: nitraat en chitosan.  

  • Chitosan is een stof die wordt gebruikt in de medische wereld om andere stoffen door ons lichaam te vervoeren. Dit kan omdat chitosan positief geladen is en daardoor negatief geladen stoffen kan vasthouden en vervoeren naar bepaalde delen in ons lichaam.
  • Nitraat (NO3) is een stof die een negatieve lading heeft. Omdat onze huid en slijmvliezen ook negatief geladen zijn, duwen ze nitraat weg. Het is net als twee magneten met dezelfde lading die elkaar wegduwen.

Onderstaande stelling is uitsluitend gebasseerd op een theorie en nog niet wetenschappelijk bewezen.

Hoe zou Qinino™ theoretisch kunnen werken?

Bij Qinino™ is nitraat samen met chitosan gebonden. Chitosan heeft een andere lading dan onze huid en slijmvliezen, daarom wordt het aangetrokken en kan het nitraat meenemen. Op deze manier kan het nitraat de goede bacteriën bereiken en daar worden omgezet in NO.

Over zowel de ‘nitraat-nitriet-NO route’ als ‘chitosan als transporter’ is veel bekend. Maar dat deze twee ‘werelden’ elkaar nog niet gevonden hadden heeft ons jaren doen verbazen. Maar na veel speurwerk bleek de combinatie toch echt nog niet te bestaan en dit heeft ons doen besluiten de uitvinding te registreren. 

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
248 beoordelingen