0
0

Nitric Oxide

Een veelzijdig wondermolecuul

Een veelzijdig wondermolecuul

1. Functies van Nitric Oxide

Het is heel waarschijnlijk dat je nog nooit gehoord hebt over Nitric Oxide, kortweg: NO. Toch is het één van de meest onderzochte moleculen in ons lichaam. Er zijn inmiddels meer dan 140.000 wetenschappelijke artikelen geschreven over deze stof. Hieruit blijkt dat NO een cruciale rol speelt in allerlei processen in ons lichaam. NO wordt het ook wel een ‘wondermolecuul’ genoemd. In 1998 werd zelfs de nobelprijs uitgereikt voor de ontdekking van NO.

Hieronder zie je bij welke lichamelijke processen NO zoal betrokken is.

2. Vorming van Nitric Oxide met bacteriën

Er zijn verschillende manieren waarop het lichaam NO aanmaakt. De werking van het Qinino™ ingrediënt is gebaseerd op de zogenaamde ‘nitraat-nitriet-NO’ route.

De ‘nitraat-nitriet-NO’ route

In en op ons lichaam kan NO geproduceerd worden uit nitraat. Je kunt nitraat aanvullen met nitraatrijk voedsel, zoals spinazie en bieten. Nitraat is echter een ‘inactieve’ stof en dit betekent dat wij er zelf niets mee kunnen, wij kunnen nitraat niet ‘activeren’. Wij zijn hiervoor afhankelijk van bacteriën. Een speciale groep bacteriën die in en op ons leeft kan dat wel. Deze bacteriën worden ‘nitraatreducerende bacteriën‘ genoemd omdat ze nitraat kunnen omzetten in de ‘bioactieve’ stof nitriet. Ons lichaam kan de stof nitriet vervolgens omzetten naar NO. De nitraatreducerende bacteriën leven onder andere op onze huid, in onze mond, darmen en neus.

Toch wordt nitraat dat we via voedsel binnenkrijgen grotendeels ‘ongeactiveerd’ uitgescheiden via de urine (95%). Slechts een klein deel komt via het bloed in de speekselklieren van de mond terecht. De nitraatreducerende bacteriën in de mond activeren zo’n 5% van het nitraat en dit wordt vervolgens in het lichaam omgezet in NO. 

Hieronder zie je een schematische weergave van hoe ons lichaam NO vormt uit nitraatrijk voedsel.

3. Qinino™ stimuleert de aanmaak van Nitric Oxide

Onder normale omstandigheden wordt dus maar een heel klein deel van het nitraat dat we binnenkrijgen door voeding ‘geactiveerd’. Zonde! We hebben namelijk nog veel meer nitraatreducerende bacteriën in en op ons leven die nitraat kunnen activeren zodat NO gevormd kan worden.

Het probleem is alleen dat die bacteriën niet zo makkelijk bereikt kunnen worden. Ze zitten namelijk vaak diep in de huid en slijmvliezen verstopt. En dat niet alleen. Nitraat kan niet zomaar de juiste bacteriën bereiken omdat zowel nitraat als de huidporiën negatief geladen zijn. En negatief geladen stoffen stoten andere negatief geladen stoffen af. 

Met Qinino™ hebben we een manier gevonden om nitraat wél bij de juiste bacteriën te krijgen. Qinino™ bestaat namelijk uit nitraat en chitosan. Chitosan is een bouwstof die voorkomt in champignons en schaaldieren. Het is sterk positief geladen en kan hierdoor negatief geladen moleculen aan zich binden. Door deze eigenschap wordt de chitosan niet afgestoten door de negatief geladen huidporiën en slijmvliezen, maar juist aangetrokken. Zo kan het nitraat transporteren naar de juiste plek in het lichaam. 

Hieronder zie je een schematische weergave van de werking van het Qinino™ ingrediënt. 

Het verhaal erachter

Ontdek jouw smeercase hier!
Ontdek jouw smeercase hier!
Winkelmand
Wat onze klanten zeggen
241 beoordelingen